Culinaire tip: Zuurkool met Krenkelaar cider

Cider is geen standaard onderdeel van de Nederlandse keuken. Of zou dat met hulp van de Betuwse Krenkelaar gaan veranderen? Felix Wilbrink, culinair schrijver voor een bekend Nederlands dagblad, doet een aanzet. Met een oer-Hollandse pot zuurkool. Natuurlijk willen we u zijn recept van de dag niet onthouden.

Als het dan plotseling fris wordt, poetsen we de pannen. Eindelijk weer stevig koken. We beginnen natuurlijk met zuurkool. Uit het vat zou mooi zijn. Uit een pakje, geeft niet. Dan even uitknijpen, niet wassen. Er is een enorm verschil tussen de eerste zuurkool van het jaar, al een paar weken geleden gemaakt, en de zuurkool van latere oogst. Zeggen kenners dan.

In de pan met wat kummel en een blaadje laurier, wat jeneverbessen en een paar zwarte peperkorrels. Schenk er een beetje appelsap bij. Tot het net-nat onderstaat. Breng aan de kook, warmte laag, lager, tot blob-hele-tijd-niets-blob en zo mag het wat mij betreft twee uur staan. Ik weet het wel, dat is erg lang maar ook erg lekker. Wat je ook kunt doen, is een handje verse zuurkool achterhouden en die doe je tien minuten voor je serveert nog door de zuurkool, voor de vitamines.

 

Inmiddels heb je de spekjes helemaal uitgebakken en daar een klein beetje soja en water bij gedaan, dan is de jus ook al klaar. Bak de casselerrib tot de randjes mooi knapperig zijn. Zet er wat kruimige gekookte aardappels naast. We drinken er een cider bij. Omdat je het najaar ook moet vieren. Bijvoorbeeld een Krenkelaar van de Fruitmotor, de publiekslieveling van de onlangs gehouden Nationale Ciderwedstrijd van Foodlog.

Nodig voor 2 personen:

• 300 gr zuurkool

• 2 casselerrib

• 2 dl appelsap

• 50 gr spekjes

• 1 theel kummel

• 5 zwarte pepers

• 3 jeneverbessen

• 2 laurierblaadjes

• aardappels naar smaak

(bron: De Telegraaf, recept van de dag 21/8/2018, Felix Wilbrink)